Όπως πάει θα ξεμείνουμε από τσάι του βουνού και ρίγανη

Περισσότερα
6 Χρόνια 11 Μήνες πριν #17575 από Sia

Έκκληση απευθύνει ο  Δ/ντής Δασών Αιτωλοακαρνανίας Νικήτας  Μάζης  να γίνεται με κατάλληλα κοπτικά εργαλεία και να αποφεύγεται πάση θυσία ή εκρίζωση των φυτών των ειδών του γένους Sideritis L. (τσάι βουνού) και του είδους Origanum vulgure (ρίγανη)...


Ο διευθυντής δασών αναφέρει πως «επειδή είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος εξαφάνισης  των ειδών του γένους Sideritis L. (τσάι βουνού) και του είδους Origanum vulgure (ρίγανη) , λόγω αυξημένης εμπορευματοποίησης και κινδύνου ανεξέλεγκτης συλλογής, θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε σχετικώς δείχνοντας προσοχή τόσο στον τρόπο συλλογής όσο και στην εποχή συλλογής». Αναλυτικά η ανακοίνωση:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

Επειδή είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος εξαφάνισης  των ειδών του γένους Sideritis L. (τσάι βουνού) και του είδους Origanum vulgure (ρίγανη) , λόγω αυξημένης εμπορευματοποίησης και κινδύνου ανεξέλεγκτης συλλογής, θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε σχετικώς δείχνοντας προσοχή τόσο στον τρόπο συλλογής όσο και στην εποχή συλλογής. Αυτό άλλωστε υπαγορεύεται από  την βασική αρχή της αειφορικής διαχείρισης  των φυσικών πόρων.

Έχει αναφερθεί ότι πολλοί αλλοδαποί- και όχι μόνο- συλλέγουν τεράστιες ποσότητες, οι οποίοι στη βιασύνη τους για να αποφύγουν τις νόμιμες συνέπειες, ξεριζώνουν τα φυτά ή τα συλλέγουν πριν την ανθοφορία με άμεση συνέπεια να καταστρέφονται οι πληθυσμοί των ειδών.

Στα πλαίσια της ορθολογικής διαχείρισης για μεν το τσάι η συλλογή θα πρέπει να γίνεται όταν η ταξιανθία βρίσκεται σε πλήρη άνθηση, κόβοντας 5-6 εκατοστά βλαστού από μέσα Ιουλίου έως μέσα Σεπτεμβρίου, για δε τη ρίγανη 8-10 εκατοστά πάνω από το έδαφος, από αρχές Αυγούστου έως τέλη Σεπτεμβρίου.

Η συλλογή θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις ΔΑΔ των Δασαρχείων με κατάλληλα κοπτικά εργαλεία και να αποφεύγεται πάση θυσία ή εκρίζωση των φυτών. Η ποσότητα που θα συλλέγεται θα πρέπει να περιορίζεται στην κάλυψη ατομικών αναγκών και μόνο, δεδομένου ότι για εμπορία των φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών απαιτείται άδεια.


Ο Δ/ντής Δασών Αιτ/νίας
Μάζης Δ. Νικήτας  MSc
Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος


Πηγή: agrinionews.gr

 

Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": psyxovgalths

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
6 Χρόνια 11 Μήνες πριν #17576 από psyxovgalths
Ελπίζω αυτό το πόστ να υπάρχει όταν βγούν κάποιοι να πουν πως η παγκόσμια συνομοσία των Εβραίων και του μεγάλου κεφαλαίου απαγορεύει τη πρόσβαση της λαικής οικογένειας σε δωρεάν τσάι του βουνού και ρίγανης.

THERE IS NO JUSTICE, IT'S JUST ME
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Blonde

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
6 Χρόνια 11 Μήνες πριν #17611 από Blonde
...καποτες(ο τονος στο "α")πιναμε και κανα τσαι..
Τωρα ΠΟΥΟΥΟΥΟΥ-τσαϊ!

Anyway,μπορει και να ξεμεινει η Αιτωλ/νια
-ποτες(ο τόνος στο "ε") δεν εμαθα πως γραφεται αυτο και ο "Κολοκ/νης)
απο τσαι και ριγανη αλλα και?
Εχεστην η φοραδα εις το αλωνι.

Ελατε κατα Κισσαβο,που φυτωνουν τα παντα ολα

Πέρασα κατάθλιψη. Με άριστα.
Τώρα λέω να περάσω το Βόσπορο.
Πίνοντάς τον.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Μήνες 3 Εβδομάδες πριν #19797 από SuperNova86
Σημασια εχει να μην ξεμεινουμε απο νουτελα...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.325 δευτερόλεπτα